Despre Bregenzerwald
 Regiunea si oamenii sai: departe de centrele de aventura artificiale – doar autentic
Bregenzerwald este cu adevarat un paradis al tuturor celor care apreciaza autenticitatea si traditia locului combinate cu elemente moderne.

Aproape 30.000 de locuitori, usor incapatanati, dar extraordinar de ospitalieri traiesc in regiunea Bregenzerwald in cele 22 de sate pitoresti caracterizate prin ferme traditionale si o impletire interesanta intre arhitectura veche si moderna.

Regiunea Bregenzerwald se extinde de la raul Weissach, aproape de granita cu Bavaria, in partea de nord pana la regiunile Hochtannberg si Arlberg in partea de sud. Zona de nord a regiunii este mai degraba deluroasa, in timp ce valea devine din ce in ce mai ingusta iar muntii mai inalti in partea de sud.

Economia Regiunii Bregenzerwald este bazata pe agricultura, turism si mestesuguri. Aceste trei sectoare coopereaza in mod strans, lucru care constituie un mare avantaj atat pentru locuitori cat si pentru oaspeti.
Drumetiile, schiul, excursiile si o serie de evenimente culturale atrag un numar mare de turisti in regiunea Bregenzerwald.

Agenda culturala a regiunii cuprinde un program variat de-a lungul anului. Unul dintre cele mai mari evenimente este festivalul Schubertiade in Schwarzenberg cu un numar impersionant de concerte, recitaluri de lieduri si lecturi.

Peisajul regiunii Bregenzerwald
Acolo unde Alpii de Vest se intalnesc cu Alpii de Est, acolo se afla regiunea Bregenzerwald.
Voralberg este atat o regiune geografica de granita, delimitand Germania, Elvetia si Principatul Liechtenstein, dar si o regiune geologica de granita. Aici curg apele Rinului, aici se intalnesc Alpii de Est si de Vest si tot aici se regaseste si bazinul hidrografic al Europei Centrale, al apelor ce curg spre Marea Neagra si Marea Nordului. Aceste intalniri caracterizeaza peisajul natural al provinciei. Este locul unde poti gasi cele multe pajisti verzi manoase dar si cele mai variate peisaje de zone inalte din toata regiunea Alpilor.

Flis, conglomerate si formatiuni de calcar
Regiunea Bregenzerwald prezinta 3 zone din punct de vedere al rocilor component: flis si conglomerate in sud, calcare in nord. Este uimitor cum peisajul este terasat, ridicandu-se in mod treptat. Creste aratand ca platouri si dealuri cu varfuri domoale la o altitudine de aprox. 1000 m, caracterizeaza zonele de nord. Catre sud, muntii devin din ce in ce mai inalti – pana la 2649 m, varful Braunarlspitze fiind cel mai inalt din regiunea Bregenzerwald.
Calcare colorate in mod diferit dau varfurile accidentate si peisaje partial carstificate in partea de sud, precum muntii Hohe Ifen, Hohe Freschen sau proeminentul munte Kanishfluh.
Un alt element tipic al peisajului variat este contrastul dintre pantele domoale sudice si cele nordice - pietroase si abrupte. Un exemplu impresionant al acestui contrast este printre altele si muntele Diedamskopf aproape de Au-Schoppernau care se numara printre cei mai pitoresti munti din regiunea Bregenzerwald.

Alpii si branza alpina
In principal, peisajul cultivat al regiunii se afla sub protectia fermierilor din regiunea Bregenzerwald. Particularitatea acestui peisaj este cultivarea in 3 etape a pasunilor. Dupa topirea zapezilor, turmele pasc pasunile din vale. Apoi se muta catre Vorsäß care este un fel de statie de mijloc catre pasunile alpine ce sunt utilizate in mijlocul verii, urmand ca apoi sa se intoarca la aceleasi zone, pas cu pas. Avantajul acestui nomadism este folosirea optima a pajistilor in corelatie cu o prezervarea peisajului cultivat. Mai mult, pasunile alpine, cu multitudinea lor de ierburi diferite, asigura cea mai sanatoasa hrana pentru vacile de lapte. Astfel, laptele are un gust particular, aromat si este baza ideala pentru gustoasa branza alpina a regiunii Bregenzerwald.

Ploaia este un cadou
Datorita locatiei avantajoase, la granita Nordica a Alpilor, regiunea Bregenzerwald este una dintre regiunile cu cele mai multe precipitatii anuale din zona Alpilor. Iarna, caderile de zapada sunt peste medie, cu pana la 10 metri strat mediu cazut in zonele satelor din zona inalta, precum Warth sau Damuls. Vara, ploile dau bogatia si verdele pajistilor atat in vale precum si pe munti hranind paraiele, raurile sau lacurile montane.

Padurile si mlastinile
Padurile naturale mixte – cu fagi, brazi si molizi – sunt tipice pentru regiunea Bregenzerwald. Lemnul joaca un rol major in arhitectura si artizanat. Totodata regiunea se lauda si cu un numar mare de mlastini. Lucruri interesante privind rolul acestora pot fi aflate la Krumbach. Mlastinile de la Krumbach s-au facut cunoscute sub numele de “moore Krumbach” si astfel s-a nascut o zona artistica naturala. Ghizi specializati va pot acompania in aceste zone mlastinoase, administratorii zonelor va ofera bauturi si alte specialitati locale.

Drumetii cu privelisti minunate
In peisajul variat, pot fi descoperiti numerosi kilometrii de trasee montane, ducand catre varfurile muntilor, catre Alpi sau catre lacurile montane, de-a lungul raurilor si paraurilor. O multitudine de trasee tematice va aduc in prim-plan informatii si povesti despre particularitatile regionale: Energy Path in Langenegg, Barefoot Path in Bizau, sau poteca ce trece prin gradinile de ierburi din Au sunt doar cateva exemple.
Tururi ghidate de o zi sunt oferite in numeroase sate. Drumetii fara bagaj ce pot dura pana la cateva zile pot fi efectuate prin intermediul birourilor de turism.